Associació

L'associació
L'Associació Pares Autisme Comunitat Valenciana som un grup de familiars i professionals que lluitem per promoure el benestar i la qualitat de vida de les persones amb Trastorns d'Espectre de l'Autisme i de les seues famílies.
Creada en 1984 sense ànim de lucre i amb finalitats educatius i socials, l'Associació defensa els drets fonamentals de les persones amb TEA, buscant la seua plena integració en la societat i la salvaguarda del seu futur. Tot això queda ratificat en els nostres estatuts, i és la raó per la qual ha sigut declarada d'utilitat pública.
Els TEA són trastorns del desenvolupament que actualment no tenen cura, però en la millora i l'evolució de la qual és fonamental una atenció precoç i suficient. Amb el suport i la teràpia adequats, el desenvolupament d'aquestes persones pot ser significatiu, permetent-los aconseguir diferents graus d'autonomia i de realització personal. Per això, els esforços de l'Associació es dirigeixen cap a la gestió i el manteniment del Centre Infanta Leonor per a persones amb autisme, inaugurat en 2001 i pioner com a servei de Residència per a persones amb TEA a la Comunitat Valenciana.
Allí tenim les nostres oficines i els espais condicionats per a les consultes dels especialistes, el Centre de Dia vinculat a la residència de persones amb TEA majors de 16 anys. També per a les activitats destinades a les famílies i a la vida associativa. n espai obert on trobar suport, orientació i les eines necessàries per a fer realitat també per a les persones amb TEA el dret universal a rebre una educació que els permeta ser més independents i lliures.
Buscant sumar esforços i aconseguir un major abast en la seua missió l'Associació és membre de la Confederació Autisme Espanya, que forma part al seu torn de Autism Europe.
Principis de l'associació
L'Associació fa seua la Carta de drets de persones amb autisme (ENLLAÇ), adoptada pel Parlament Europeu el 9 de Maig de 1996, així com la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i el seu Protocol Facultatiu, que van ser aprovats en la seu de l'ONU a Nova York el 13 de desembre de 2006, aprovats i ratificats per Espanya el 23 de novembre de 2007, publicats en el BOE del 21 d'abril de 2008 i en vigor des del 3 de maig de 2008.
A més, vol recalcar que la seua activitat l'assenta i legitima en l'exercici dels següents principis:

Les persones amb TEA mereixen respecte per la seua dignitat inherent.

Les persones amb TEA pertanyen a la ciutadania amb drets i deures.
La societat ha de ser conscient d'això i assegurar la seua accessibilitat, eliminant obstacles i barreres existents.

Les persones amb TEA tenen dret a la inclusió
S'han de respectar les particularitats de les persones amb *TEA, que han de ser acceptades com a part de la diversitat de la condició humana, no han de ser discriminades i tenen dret a la participació i inclusió plenes i efectives en la societat: el que inclou la participació en la vida pública, cultural i recreativa, a l'esplai i a l'esport.

Les persones amb TEA tenen dret a la igualtat d'oportunitats.
Les persones amb *TEA, homes i dones, tenen dret a l'accessibilitat i a la igualtat d'oportunitats. Per això, des de l'Associació, posem en valor i defensem les mesures específiques de discriminació positiva que s'adopten amb aquest objectiu.
Població a la qual atenem
L'Associació, atén actualment de manera directa a més de 100 persones amb TEA i a les seues famílies, comptant per a això tant amb les instal·lacions del Centre Infanta Leonor com amb el treball i l'assistència dels seus professionals.
Existeixen dos grans grups de persones usuàries del Centre Infanta Leonor:

Menors de 16 anys amb TEA
que acudeixen a l'Associació a desenvolupar activitats terapèutiques complementàries a les escolars.

Majors de 16 anys diagnosticats amb TEA
i derivats per la Conselleria d'Igualtat per a acollir-se als serveis de Centre de Dia i de Residència que ofereix el Centre.
A més, de manera indirecta, l'Associació respon a les demandes d'informació i orientació plantejades per organismes públics, privats o particulars.